web analytics

Att åka buss på Malta

Maltas kollektivtrafik är lite speciell. Den består enbart utav bussar. Till skillnad från i Sverige finns det dock inget stort bussbolag. Istället ägs varje buss av busschauffören och sen har de kommit överens om vilka sträckor som ska trafikeras.

Bussarna ser alla därför väldigt olika ut. Varje busschaufför har själv fått välja modell och utseende på sin buss. Det enda som är gemensamt är den gula färgen och att det bara finns en dörr (där fram). Bussarna varierar sedan i modell, årgång, komfort och punktlighet.

En av de många bussarna på Malta

Att åka buss på Malta är lite som ett lotteri. Man ställer sig vid busshållplatsen och väntar. Man vet aldrig när bussen ska komma eller om den ens stannar. Man vet inte om resan kommer att bli med en bekväm modern buss med luftkonditionering eller en gammal 50-talare.

Sara, på en busshållplats i Spinola Bay, deltagandes i Maltas Nationella Transportlotteri.

Bussarna på Malta är som ett rullande transportmuseum. Tack vare alla gamla bussar, som fortgfarande är i trafik, blir resan aldrig tråkig. Det är roligt att sitta och titta på den gamla inredningen. En dag åker man i en 70-talare med härligt brun plastinredning. Nästa dag åker man i en 80-talare med diskreta neonfärger på sätena.

Varje busschaufför smyckar också sin buss utifrån eget tycke.

Det kan låta som ett väldigt konstigt råd, men om du åker till Malta MÅSTE du åka buss. Annars har du inte varit på Malta.

Malteserna däremot, de verkar hata bussarna som aldrig är i tid och kör hellre egen bil eller tar taxi.

//Tore

Posted in Betraktelser, Malta | 2 kommentarer

2 svar till Att åka buss på Malta

 1. johan rhodin skriver:

  schysst inlägg!

 2. [...] du inte har bråttom och vill se delar av Malta rekommenderar vi att du tar bussarna. Att åka buss på Malta är en [...]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv