web analytics

Att plugga på distans utomlands, plugg på Malta

Jag tänkte skriva några rader om hur det är att plugga utomlands på distans. Först vill jag bara reda ut vad jag har studerat och hur min utbildning ser ut.

Innan jag flyttade till Malta pluggade jag företagsekonomi vid Linköpings universitet. Jag bodde i Linköping sammanlagt 2 år och har läst 2,5 år ekonomi (läste 150% två terminer och en av kurserna lästes på distans ifrån Blekinge Tekniska högskola). För att ta en kandidatexamen i företagsekonomi måste man läsa följande:

 • 90 hp företagsekonomi
 • 30 hp nationalekonomi
 • 15 hp statistik
 • 15 hp juridik
 • 30 hp valfria kurser

Innan jag flyttade till Malta hade jag läst alla obligatoriska kurser, t.ex. redan skrivit B- och C-uppsats. Det enda jag hade kvar att läsa för att ta en kandidat i företagsekonomi var alltså 30 hp valfria kurser. Eftersom jag var trött på Linköping (det är en bra studentstad men det finns mer att se i världen) så tänkte jag; varför inte läsa de sista poängen utomlands? (När jag skriver ”sista poängen” menar jag sista poängen i kandidatexamen. Jag kanske kommer läsa mer sedan).

Eftersom min pojkvän Tore precis tagit ut sin civilingengörexamen och startat eget var han också flexibel och villig att åka iväg utomlands. Vi bestämde oss för Malta och nu är vi här och jobbar och pluggar härifrån.

Att plugga på distans utomlands och att plugga på distans i ens hemland är det igen större skillnad på när det kommer till studierna. Den stora skillnaden med att vara utomlands är vädret, miljön, ljuset, att man får träffa nytt folk, man får ta del av en ny kultur, man får lära sig hur det är att bo och leva på ett nytt ställe och lära sig en massa nya saker som man inte gör om man bor kvar på sin hemort och studerar där ifrån.

Däremot är det ganska stor skillnad på att plugga på distans och att läsa vid ett universitet. När man studerar vid ett universitet har man lektioner, fasta tider att förhålla sig till, vänner och lärare som kan hjälpa en på plats.  Så är det inte när man läser på distans. Visst, jag har lektioner att titta på i powerpoint,  deadlines för inlämningsuppgifter och jag kan diskutera med lärare och kurskamrater online. Men det blir inte alls på samma sätt som när man är på plats. Nu kan jag kan titta på lektionerna när jag vill, lägga upp dagarna och plugga när och hur jag vill (eftersom jag inte har några tider för lektioner att passa) och jag kan maila kurskamraterna när jag vill, vilket också betyder att de kan maila tillbaka när de vill, så dialogerna tar många gånger lång tid.

Att tänka på om du vill plugga på distans

 • Det krävs mer disciplin av den som studerar på distans än den som läser vid ett universitet (eftersom man där får hjälp med disciplin av lärare och kurskamrater på plats), så har i alla fall jag upplevt det.
 • Det är lättare att få hjälp när man läser vid ett universitet eftersom man ofta studerar tillsammans med kompisar och kan föra direkta samtal på plats.
 • Välj ett ämne du är väldigt intresserad av, annars blir det bara jobbigt och tråkigt.
 • Studiemässigt är det roligare att läsa tillsammans med andra vid ett universitet. Men att åka utomlands och få möjlighet att lära känna nya människor i en ny miljö gör det mer intressant att åka iväg och studera på egen hand än att trampa runt på samma ställe hemma.

Ett alternativ för att få allt bra av båda världar är att studera utomlands vid ett universitet! Jag skulle nog slå ett slag för det faktiskt!

Ett annat alternativ är att åka utomlands och plugga på distans tillsammans med en eller flera vänner, då får man någon att diskutera med på plats, man kan göra uppgifter tillsammans och jaa..helt enkelt ta hjälp av varandra! Plus att det blir mycket roligare!

Jag tycker ändå att det är ett litet äventyr att åka iväg utomlands och plugga på distans. Det känns lite som ett test. Det finns inga tvivel om att jag älskar att vara utomlands! Sedan tror jag inte att distansstudier är det ultimata studiemässigt (i alla fall inte för mig). Men jag tycker absolut att det är värt att testa en termin, speciellt om man i sin utbildning har en valfri kurs, då kan man t.ex. välja att ta en lite lättare kurs för att hinna uppleva och se saker i det land man väljer att studera ifrån!

Om ni har några frågor eller vill veta något mer, skriv gärna en rad!

//Sara

Posted in Jobb och Plugg, Malta | 13 kommentarer

13 svar till Att plugga på distans utomlands, plugg på Malta

 1. [...] Om du är intresserad av att studera på distans kan du läsa följande inlägg:  http://www.varsomhelst.nu/malta/att-plugga-pa-distans-utomlands-plugg-pa-malta/ [...]

 2. Sandra skriver:

  Hej!
  Bra inlägg! Tänkte höra hur du klarar av det ekonomiskt? Tar du fullt studielån + jobb? Isf, hur många gånger i veckan jobbar du?

  MVH
  S

 3. Sara skriver:

  Hej Sandra!

  Förra hösten då jag pluggade på distans tog jag fullt CSN (bidrag+lån). Jag hade jobbat hela sommaren i Sverige innan det så jag jobbade inget under tiden jag pluggade här på Malta. Alltså klarade jag mig på CSN och använde en del av de pengar jag jobbat ihop under sommaren. Men helt ärligt så kan man klara sig på bara CSN-pengarna om man ser till att skaffa sig ett billigt boende (det är ju ofta den fasta kostnaden som avgör hur mycket pengar man behöver). Men det är klart att det är roligare att ha pengar att röra sig med så att jobba lite är nog ingen dum idé om du inte har någon buffert hemifrån.

  När jag pluggade i Sverige vid ett universitet så klarade jag att leva på bara CSN så då borde man klara det även utomlands:)

  Funderar du på att läsa på distans utomlands? Är du på Malta eller från vilket land hade du tänkt plugga?

  Fråga gärna om du undrar något mer!
  //S

  • Sandra skriver:

   Hej Sara!
   Tack för ditt svar, jag har nämligen bott i London två år, och innan det pluggade jag ett år på en utbildning. Jag har dock min pojkvän i London och vill gärna flytta dit igen. Boende är ju dock väldigt dyrt där så det skulle nog krävas att jag jobbade extra, vilket ju går ganska bra där eftersom jag talar språket :)

   Jag läser en av de obligatoriska kurserna nu i Sverige, och nästa termin kan jag välja kurser själv. Dock läser jag sen nästa år C-kursen vilket jag troligtvis måste göra på plats i Sverige. Gjorde du din C-uppsats utomlands också? Tror du att man kan få tillstånd att göra det i vissa fall? Bara nyfiken.
   Det känns lite läskigt ekonomiskt när man vet att det funkar så bra i Sverige och jag redan vet hur dyrt London är även när jag jobbar heltid där, men jag vill samtidigt verkligen vara där med mina vänner.
   Försöker bara reda ut det i mitt huvud litegrann och det är skönt att höra runt lite hur andra har gjort!

   MVH
   Sandra

 4. Sara skriver:

  Ah okej..jaa i London är det ju väldigt dyrt med boende. Du kan inte bo tillsammans med någon kompis eller med din pojkvän då? Lättare om man delar ju.

  Nej, C-uppsatsen skrev jag i Sverige men du borde nästan kunna göra den utomlands med tanke på hur få obligatoriska träffar det är, det är i princip bara framläggningen på slutet då man måste vara på plats. Du kan säkert ha mailkontakt med lärarna och få hjälp och input till uppsatsen på det viset. Du kan ju maila den skola du skulle kunna tänka dig skriva C-uppsatsen för och fråga om du kan göra den på distans :)

  Hoppas det löser sig med allt och du är välkommen att fråga om det är något mer du vill veta/diskutera!

  Sara

 5. Sajda! skriver:

  Hej Sara!
  Jätte intressant inlägg!
  Vad härligt att få läsa på distans utomlands! ;D
  Jag har funderat på att flytta till Egypten i sommar och jag går nu i tvåan på gymnasiet och funderar på att läsa på distans i Egypten (alltså läsa treans år på distans). Jag går på Naturvetenskapsprogrammet. Har du några tips på vad jag ska tänka på.. :D
  Ha det så bra i Malta! :D

  // Sajda!

 6. Sara skriver:

  Hej Sajda!
  Tack!
  Jaa det är mycket roligare att vara utomlands om man ändå ska läsa på distans. Kul att du funderar på att åka till Egypten:) Hur kommer det sig att du vill åka till just Egypten?

  Mitt bästa tips är nog att se till att du har de böcker du behöver för den tid du ska vara borta för det kan bli både krångligt och dyrt att fixa böcker när man är utomlands och behöver svenska böcker från Sverige. Det är inte alls många bokbolag som skickar böcker utomlands. Förra gången jag läste på distans fick jag beställa böcker från ett engelskt företag (och då hade jag tur som läste just engelska på distans så då funkade det ju bra).
  Annars vet jag inte direkt om det är så mycket mer att tänka på..du får fråga om det är något speciellt du undrar över :)

  Ha det så bra!
  //S

  • Sajda! skriver:

   Hej igen Sara!
   Tack för svaret! :D
   Joo min släkt bor där och jag är halv egypt och så funderar jag på att bo där ett tag och prova plugga på distans där!! :D
   Tack för tipset! Jag ska försöka se till att få med alla böcker som behövs! :D Jag pratade med SYV och hon sa att jag skulle annars beställa böcker från sverige om jag var där men när du skrev om att jag kan fixa böckerna här ifrån direkt så tänkte jag: det här hade jag inte tänkt på! Tack engångtill! ^^
   Och så undrar jag om det inte kan bli krångligt om jag går på naturvetenskapsprogrammet och pluggar på distans utomlands?
   Ha det bra Sara! :D

 7. Lilian skriver:

  Hej Sara
  Hittar inte riktigt en bra sida för att söka kurser för att plugga utomlands. Vissa är distans men att man måste komma hem för att göra slutprov.
  Flyttar till London den 28 januari för att jobba som aupair men vill plugga lite vid sidan om.
  Har du några bra tips?
  Lilian

 8. Sara skriver:

  Jag sökte bara på studera.nu och på de kurser som går på distans. Du har rätt i att det ofta finns minst ett obligatoriskt moment i distanskurserna (vilket jag tycker är dåligt eftersom man väljer dem för att man är på distans) men prov kan du ofta göra på ett universitet utomlands och en obligatorisk redovisning kan du t.ex. spela in och skicka. Så har jag gjort hittills iaf. Så länge du mailar med lärarna och förklarar situationen så går det ofta att lösa på annat sätt.

  Skriver du en tenta på ett annat universitet får du betala en avgift för detta men det är det ju absolut värt. När jag skrev på Malta universitet fick jag betala ca 800 kr för administrationen provet. När det varit obligatoriska redovisningar har jag hittills kunnat spela in min redovisning och skickat och när det varit obligatoriska seminarier har jag kunnat göra en extrauppg. Så bara för att det står att det är ett obligatoriskt moment i kursen så är det inte omöjligt att läsa hela kursen på distans ändå.

  Hoppas det hjälpte dig lite. Fråga gärna om det är något er du undrar över!

  Sara

 9. Abbe skriver:

  Hejsan!
  Abbe heter jag, Jag läste ditt inlägg och jag måste sig att det lätt spännande samt utmanande.
  Jag har bott i Sverige i snart fyra år och jag har utbildat mig till kock, men min dröm är att skaffa mig en akademisk utbildning. Jag tänker på att åka till mitt hemland Egypten och plugga därifrån.
  Men jag tänkte på en sak, det står nästan på alla utbildningar som är på distans ”Obligatoriska fysiska träffa”. Vad gjorde du för att undvika dessa Obligatoriska fysiska träffa?
  tack på förhand
  mvh
  Abbe

 10. Yonna skriver:

  Hej,

  Jag och min man o våra barn ska flytta ner till Malta och jag sitter o funderar på att plugga lite hemifrån utan csn bidrag bara för att ha något att göra. Men jag hittar inga distanskurser som man kan läsa på distans om man inte är folkbokförd i Sverige. Så jag undrade ifall du visste någonstans man kan läsa distanskurser fast man inte kommer att vara folkbokförd i Sverige.?

  Med vänliga Hälsningar

  Yonna

 11. Yonna skriver:

  Hittar bara språkkurser på Malta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv