web analytics

Fastighetsskatten på Malta

Fastighetsskatten på Malta är noll procent. Den existerar inte. Det finns ingen fastighetsskatt på Malta.

Det är alltså helt gratis att ha hus här vilket får en del konstiga följder.

Eftersom det inte kostar dig något att ha ett hus har du ingen anledning att göra dig av med huset. Även om huset är tomt, förfallet och står på en bra plats mitt inne i stan. Det är ändå en bra investering. Du förlorar inget på att ha ruinen oanvänd samtidigt som du kan se hur markpriserna ökar runtomkring.

Det är ingen ovanlig syn att se ruckel och förfallna hus på vad man i fastighetsbranschen brukar kalla Prime Location.

Exemplet nedan, i dyra Spinola Bay, turistområdet, i närheten av svindyra Hilton. Vägg i vägg med lyxkåkar.

Huset är så förfallet att de har börjat stadga upp det med stålbalkar. Jag var ärligt talat rädd för att gå i närheten av det. Att det vågar bo folk i huset är för mig en stor gåta.

Som ni ser på bilderna nedan ligger rucklen vägg i vägg med nybyggda fina byggnader.

Om det hade kommit en saftig skatteräkning varje år hade fastighetsägaren förmodligen sålt byggnaden till någon fastighetsutvecklare. Nu står det och förfaller istället.

Å andra sidan, om det hade funnits fastighetsskatt skulle malteserna kanske inte bygga lika som de gör nu. För de bygger och bygger bygger.

//Tore

Posted in Betraktelser, Malta | 1 kommentar

Ett svar till Fastighetsskatten på Malta

 1. [...] insett att fastighetskatten på Malta är låg [...]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv