web analytics

Mäklare på Malta

När man letar efter lägenhet på Malta tar man hjälp av mäklare. Man berättar för mäklaren vad man vill ha, t.ex. en lägenhet i Sliema med två sovrum för max 600 euro per månad. Mäklaren tar då fram en massa alternativ som nästan stämmer överens med det man vill ha. T.ex. lägenheter i närheten av Sliema med bara ett sovrum för minst 650 euro per månad. Sen följer en dag där man blir runtskjutsad i mäklarens bil för att titta på en massa lägenheter.

Om man hittar en lägenhet man gillar och tar den betalar man en provision till mäklaren. Den brukar vara på en halv månadshyra. Hyresvärden betalar också samma provision till mäklaren. En mäklare får alltså en månadshyra för varje förmedling de gör. De är alltså intresserade av att förmedla många lägenheter och helst dyra sådana. Mäklarens ord ska alltså tas med en nypa salt, kom ihåg att mäklaren är en säljare.

Av samma anledning är mäklarna väldigt intresserade av vad du är villig att betala. Det första de frågar är ”Whats your price range”.

Att hyra en lägenhet på Malta utan att ta hjälp av en mäklare är nästan omöjligt. Inte för att man inte skulle klara av det själv utan för att mäklarna är överallt. Det går knappt att titta på en ”uthyres”-skylt utan att nån hoppar fram ur buskarna och frågar ”Whats your price range?”

Lägenheter bredvid Le Meridien, St Julians

Vi letade upp objekt vi tyckte om bland privatannonserna i Malta Times och trodde att vi mailade ägaren av lägenheten. Istället fick vi alltid till svar ”Whats you price range” från en mäklare. Det var redigt irriterande då man tagit sig tid för att leta fram objekt man tyckte om.

De gånger vi stämde träff, med vad vi trodde var ägaren av lägenheten, fick vi istället träffa någon som ville skjutsa runt oss överallt och visa massor av lägenheter. Vi blev lite besvikna varje gång vi träffade någon som med bilen på tomgång frågade oss ”Whats your price range”?

En anledning till att mäklarna så gärna visar dig så många lägenheter har att göra med en överenskommelse mellan mäklarna här nere. Den mäklare som först visar lägenheten för en hyresgäst är den som ska ha provisionen. Samtidigt har alla mäklare tillgång till alla lägenheter på marknaden. Ingen har ensamrätt som i Sverige. Det här är dock inte ditt problem, spela dum utlänning och strunta i regeln om vem som såg det först. Vi blev erbjuden samma lägenhet av två olika mäklare, ena sa att priset var 625 euro och den andra att det var 400. Det kan alltså vara lönsamt att anlita flera mäklare.

//Tore

Posted in Boende, Malta | 3 kommentarer

3 svar till Mäklare på Malta

 1. [...] Jag har skrivit om det underbara och jobbiga med Mäklare på Malta [...]

 2. [...] på Malta där vi skrev att mäklarna här är ett konstigt folk. Lite senare skrev vi om Mäklare på Malta där vi förklarade varför. Läs gärna de [...]

 3. Lisa Olsson skriver:

  Hej!

  Vi är 6 tjejer som ska åka till Malta och stanna Juni och Juli, har du tips på några mäklare vi kan kontakta?

  Mvh

  Lisa Olsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv