web analytics

Det nya kommunikationsmedlet som slår alla andra

Vi har åkt till andra sidan världen, samlat Sveriges Laptopnomadelit på samma ställe för att utbyta erfarenheter och hjälpa varandra. Vi är utspridda på olika boenden och använder ny teknik för att kommunicera. Det nya kommunikationsmedlet, som slår alla andra, är varken Twitter, ICQ, MSN, Skype, Gmail, mobiler eller djungeltelegrafen. Det är nyare och mycket bättre.

Vi använder oss av Facebook Groups och det regerar.

I höstas kom något nytt till Facebook, det kallades för Groups och fick en del kritik i början. Man kan ha hemliga grupper, lägga till vänner utan att de måste acceptera att bli ditlagda samt ha privata konversationer.

Vad Facebook Groups är:

Facebook groups fungerar som privata IRC-kanaler. Ni som minns kanalerna man gick in på på QuakeNet för att privat kunna snacka med sina klanmedlemmar.

Facebook Groups är vad Google Wave hade kunnat bli. Åter igen visar Facebook att de är mästare på privat kommunikation medan Gmail fortfarande används för arbete.

Facebook groups är något annat än Twitter. Det senare använder jag till att få tips på bra länkar, hjälpa andra och få svar på frågor. Facebook groups använder jag för att direkt kunna kommunicera med hela grupper av personer. Utan att ens kommunikation ska drunkna i en massa andra meddelanden.

Facebook groups visar att det är bättre att be om ursäkt än att be om lov. När det introducerades fick de kritik för att man kunde lägga till vänner i grupper utan deras godkännande. För att bevisa hur illa det var la en vän till Mark Zuckerberg till honom i NAMBLA-gruppen (North American Man/Boy Love Association.). Det stoppade dock inte Facebook, deras officiella ståndpunkt var: ”Om du är orolig över att någon ska göra något dumt mot dig bör du inte vara vän med honom på facebook”. Det har visat sig fungera.

Fördelen med att kunna lägga till utan att vännen behöver godkänna är flera. Dels kommer gruppen igång direkt, mindre teknikkunniga kan gå med utan problem och folk som är väldigt känsliga för varningsmeddelanden hamnar inte utanför. Alla kommer med snabbt och alla får nytta av gruppen.

Facebook Groups för snabb kommunikation

Om du vill kommunicera snabbt med en grupp personer är facebook groups idealiskt. Vi använder oss ofta av gruppens chattfunktion. När det ska bestämmas saker extra snabbt (som: Var ska vi ses om en halvtimme) fungerar chatten väldigt bra.

I exemplet ovan använder vi oss iofs också av ”djungeltelegrafen” för att få tag på Petter. :)

Slutsats

Facebook groups är här för att stanna. Zuckerberg visar åter igen att han är beredd att genomdriva obekväma förändringar och stå emot kortsiktig kritik för att kunna genomföra sin vision. Det är härligt att se.

//Tore

Posted in Teknik | Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv