web analytics

Se upp för kubmaneten!

Kubmaneten är något nytt för mig, den har jag inte hört talas om och då har jag ändå varit i både Thailand, Malaysia, Indonesien och Australien. Den kan på 0,003 sekunder skicka iväg en giftig harpun. I artikeln i DN idag står det att det finns ca 40 olika arter av kubmaneten och den minsta är så liten som en centimeter i diameter. Läskigt, med tanke på att då kan den ju vara svår att ens se!

Läs hela artikeln här.

För att skydda sig mot kubmanetens dödliga gift ska man ha med sig vinäger på stranden. ”Om man häller vinäger på en tentakel som sitter fast på huden så skrumpnar nässelcellerna och kan inte injicera mer gift”. (DN, söndag 19 dec 2010)

Eftersom vi snart ska till Thailand så kan det ju vara bra att ha detta i bakhuvudet!

//S

Posted in Bra att veta, Thailand | Tagged as: | 4 kommentarer

4 svar till Se upp för kubmaneten!

 1. Jocke skriver:

  Flickan ”ramlade ner på en kubmanet”. Finns det belägg och bevis för detta? Eller citerar DN Aftonbladet? Kubmaneten har inget i saltvatten att göra, och ingen snorkelguide eller dykinstruktör har någonsin sett en på ön, trots att de är i vattnet dagligen.

 2. Sara skriver:

  DN har inte skrivit att de har citerat Aftonbladet, så det kommer direkt från DN. Det står inte var de har fått den informationen ifrån. Flickan ”föll från en luftmadrass – rakt på en stor kubmanet” står det.

  Jag visste som sagt inte att detta djur fanns och att det skulle kunna döda, så det är helt nytt för mig. Jag har bara skrivit vad de säger i artikeln.. :)

 3. Jocke skriver:

  Det är så klart. Jag gnäller inte på dig utan på DN. Och deras kommentarer är avstängda så det hamnar här :-)
  Alla dessa tidningsrubriker om ”Mördarhajar” och ”Mördarmaneter” som skrämmer upp folk för fel saker är upprörande.
  Jag är verkligen nyfiken på om det är vetenskapligt säkerställt att det var en kubmanet hon brändes av. Andra blev brända samtidigt utan skador, och hon hade såvitt jag vet en historik av allergier.
  Det vore roligare om länder kunde stoppa utfiskningen av tonfisk och andra större fiskar, de som normalt skall äta maneter. Och stoppa hajfensfiske. Och koldioxidutsläpp som skadar haven.
  Vi förstör världshaven och folk vill utrota ytterligare arter för att vi inte förstår dom..

 4. [...] Thailand så suger vi åt oss allt vi hör om obehagligheter som kan uppstå på resan. Sist var det kubmaneter och nu är det allt möjligt som salmonella, campylobacter, shigella, hepatit A och B, denguefeber, [...]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv