web analytics

Installation av WAMP för att minska effekten av internetproblem

Hemma från sol och bad på kanske Maltas bästa strand har jag suttit solbränd i sängen och installerat WAMP.

WAMP står för Windows, Apache, MySQL och PHP och är ett paket med de programmen. Med hjälp av programmen kan man köra php- och mysql-baserade hemsidor på sin lokala dator. I mitt arbete måste jag ha hela tiden ha tillgång till en sådan hemsida på mitt webbhotell. Eftersom uppkoppling på Malta ibland är lika stabil som en träsko är vass har mitt arbete arbete tagit lite längre tid än vanligt. Därför beslöt jag mig för att installera WAMP och börja arbeta mot en lokal kopia.

Trots att EasyPHP (mitt första försök till WAMP-paket) bara är 17,7 MB litet tog det tid att ladda hem:

Direkt efter installationen kom första felmeddelandet.

Därefter följde flera timmar googlande och felsökande. För att inte tråka ut er sammanfattar jag mina lärdomar från installationen i en bloggvänlig lista:

 1. Skype är bland annat inställd på att ta emot samtal på port 80 (http-porten) vilket krockar med Apache. Hur man löser det problemet fann jag på denna sida.
 2. Defaultinstallationen av MySQL ger inte root något lösenord vilket genererar en varning i phpMyAdmin, hur man löser det besvarades av flashback.
 3. EasyPHP stänger ibland av Apache vilket är väldigt frustrerande.
 4. EasyPHP ger inte alltid felmeddelanden, vilket gör det svårt att googla fram lösningar (felmeddelanden + Google is the shit).
 5. Wampserver (mitt andra försök) fungerar bättre än EasyPHP, förutom configfilen till phpMyAdmin som följer med. Den bytte jag ut mot den som följde med EasyPHP.

Nu går det blixtsnabbt att arbeta mot sidan. Förhoppningsvis kommer det underlätta mitt arbete, som jag fortsätter med imorgon. Nu ska jag och Sara titta på Californication. :-)

//Tore

Posted in Jobb och Plugg, Malta | 1 kommentar

Ett svar till Installation av WAMP för att minska effekten av internetproblem

 1. Mikael Green skriver:

  Hade samma problem med Skype/Apache. Quick-fixen jag använder är att helt enkelt inte ha Skype igång när jag startar WAMP. När väl WAMP är igång kan jag starta Skype och då verkar den välja en annan port.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv