web analytics

Alla världens nyhetskanaler – France 24

När fransmännen upptäckte att hela världen började titta på brittiska BBC och amerikanska CNN var de förstås också tvungna att ha en internationell TV-kanal. Resultatet, France24, är visserligen på engelska men ändå väldigt franskt.

Endast fransmän kan få för sig att engelsktalande personer på andra sidan jordklotet skulle vara intresserad av fransk inrikespolitik. De internationella standardinslagen varvas med segment med namn som ”Last Week Top France Stories” och ”Last 24 hours in France”. Härlig fransk hybris när den är som bäst.

Visserligen har de även segment som ska täcka andra delar av världen men de lyckas ändå inte riktigt komma helt fram. Första inlägget i gårdagens avsnitt av ”This Week In The Americas” handlade om hur Mexikos relationer med Frankrike började bli väldigt frostiga på grund av vad som kan liknas vid Frankrikes svar på Annika Östberg. Just nu avtjänar franska kvinnan Florence Cassez ett 60 årigt straff för kidnappning i Mexiko. Fransmännen tror att hon är oskyldig (blonda franska kvinnor kan ju givetvis inte begå brott) och vill ha henne utlämnad blir stämningen lätt frostig när Mexiko (som anser att hon är djävulen personifierad) inte vill göra som dom säger.

Nästa inslag i ”This Week In The Americas” handlade varken om Obamas kamp mot budgetunderskottet eller den demokratiska icke-utvecklingen i Venezuela. Istället handlade det om hur vinproducenterna i Chile hade det tungt efter att en tidigare jordbävning hade försämrat jordens förmåga att producera vindruvor. Givetvis intervjuades den mest kompetente vinexperten man kunde hitta i Chile, dvs en fransman.

En cool grej med France 24 är deras segment de kallar ”World Observer” där de likt Huffington Post, drar nytta av internets kreativa sida genom att låta amatörer agera världskorrespondenter. Vanliga människor, oftast bloggare, kommenterar läget i just deras hemland i skakiga heminspelade amatörvideos. Det fungerar förvånanstvärt bra då det innebär att kanalen får unikt material från ställen andra kanaler har problem att rapportera från. Nedan en sådan rapport från Libyen:

För tillfället är France 24 nyhetskanalen jag tittar mest på vilket beror på en kombination av bra rapportering från mellanösterns oroligheter samt att kanalen är den med bäst mottagning i vårt nuvarande boende. Mindre brus och bättre ljud än på BBC (som jag kommer skriva om lite senare).

//Tore

Mer läsning: Fox News

Posted in Betraktelser, Thailand | Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv