web analytics

Thailand är billigt på grund av sin fattigdom

Om man lyssnar på vad folk berättar om resmål kan man snabbt få reda på vad västerlänningen värdesätter på sin semester. Någon som varit ute och rest kommer framförallt prata om Vädret, Maten och Hur Billigt Det Var.

För en västerlänning är det viktigt att vädret är behagligt, maten är god och att ens semesterpengar räcker långt.

I Thailand räcker pengarna väldigt långt. På vissa ställen kostar maten färre Baht än vad de hade kostat i kronor i Sverige. Då är också en Baht värd 0,23 kronor. Vi äter alltid mat på restaurang, bor på lyxhotell och köper oss en massage lite då och då.

Den främsta anledningen till det billigare priset är landets fattigdom. Att vi kan sprätta Baht omkring oss är för att vi har så mycket och de har så litet. Vi pratade med en Thailändare som arbetade i en fabrik åt ett stort internationellt företag (Hitachi). Hon tjänade 10 000 Baht per månad. På hennes tidigare jobb i en butik fick hon bara 6 000 Baht. Det handlar alltså om 1400-2300 kr/månad som den personen ska klara sig på. Vi pratade med en annan tjej här nere som sa att hon och hennes pojkväns budget var 200 Baht per dag (borträknat boendet som var 5 000 Baht/mån). De två tillsammans ska alltså överleva på 1 400 kr per månad.

När man har så lite att leva på blir livet så här:

Du får bo i ett av alla de skjul som står ute i skogen. Utan el, vatten, toalett eller kök. Ditt skjul är en plats där du sover och förvarar dina grejer (om du har några). Bilden är tagen 100 meter från lyxhotellet vi bodde på. I området ligger ett hundratal sådana skjul som det bor folk i.

Att ett land är fattigt beror på att de producerar för lite (i pengar mått mätt). Sveriges BruttoNationalProdukt per capita är 4 gånger så hög som Thailands. Det kan man grovt översätta till att varje svensk har 4 gånger så mycket pengar att göra av med varje år jämfört med en Thailändare.

Botemedlet mot fattigdom heter ekonomisk tillväxt. Om ett land har ekonomisk tillväxt producerar det mer i år än det gjorde förra året. Ju högre ekonomisk tillväxt ju snabbare förflyttar sig landet bort från fattigdomen och till rikedomen.

Lösningen heter frihandelsreformer och ökad global handel. För att Thailand och fattiga länder ska kunna ta sig ur fattigdomen behöver de handla med andra länder. De måste själva genomföra reformer som gör det lättare för folk att etablera företag och driva verksamhet i landet. Vi i västvärlden måste lätta upp våra tullmurar så att våra företag obehindrat kan handla med deras. Mer handel leder till ökad produktion och välstånd. På så sätt raderar vi fattigdomen.

De som demonstrerar mot frihandelsavtal och ökad globalisering hade lika gärna kunnat demonstrera för fattigdom och ökad barnadödlighet. Istället för att lyssna på dem bör du ta en tripp till närmsta köpcentrum och inhandla en stor platt-TV från Hitachi. De har fabriker i Thailand.

//Tore

Posted in Betraktelser, Thailand | 4 kommentarer

4 svar till Thailand är billigt på grund av sin fattigdom

 1. kim skriver:

  Bra inlägg. Jag läser förövrigt den här bloggen varje dag. Fortsätt blogga, intressant läsning. :)

 2. jaqueline skriver:

  Vilken stad är det ? Håller på att inleda ett projekt just nu och skulle bli jätteglad om du kunde mejla eller kommentera på min blogg vilken stad det är! :)

 3. Trevoragip skriver:

  Your pictures look excellent !!!

  my website – http://journal-cinema.org/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Om VarSomHelst.nu

  Hej!
  Jag heter Sara och är 24 år. I september 2010 flyttade jag och min pojkvän utomlands. Vi har bott på Malta i snart två år med en avstickare till Thailand tre månader våren 2011. Vi medverkade då i Paradise Business Camp på Koh Chang och i Kamala, Phuket. Här kan du läsa om livet på Malta, hitta en del information om Thailand och följa mig i mina studier utomlands på distans.

  Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på marknadsföring och läser nu till fastighetsmäklare på distans. Min pojkvän är civilingenjör i industriell ekonomi och driver nu eget företag. Tidigare bloggade vi båda två här men nu är det främst jag som bloggar om vardagen här på Malta. Min pojkväns blogg hittar du här: torefriskopp.se

  Under kategoriflikarna hittar du bloggat från:
  - Malta
  - Thailand (Koh Chang, Phuket (Karon, Kamala, Patong) och Bangkok)
  - Sverige
  - Jobb på Malta

 • Senaste inläggen

 • Kategorier

 • Arkiv